Periódusos rendszert ajándékoz a középiskoláknak az ELTE 2021-06-16

Az ELTE TTK Szerves Kémiai Tanszék kezdeményezésére az Eötvös Loránd Tudományegyetem 100 darab nagyméretű, vászonra nyomtatott periódusos rendszert ajándékoz a magyar középiskoláknak, amelyeket mintegy negyven fővárosi és hatvan vidéki intézmény osztálytermeiben helyeznek el június elejétől. A kezdeményezés célja a középszintű kémiaoktatás támogatása és a természettudományos kutatói karrier népszerűsítése.

Elte Trefort Kémia 007

Az impozáns, 120x160 cm-es nyomtatványon az elemek periódusos rendszerén kívül a magyar kémia és az ELTE több évszázados, sok ponton összefonódó történetének legnagyobb alakjai is megjelennek. Winterl Jakabtól, Than Károlytól és két Nobel-díjasunktól, Szent-Györgyi Alberttől, illetve az ELTE kémiai doktori iskolájának névadójától, Hevesy Györgytől rövid idézeteket is olvashatnak a diákok.

Az ELTE számára kulcsfontosságú a színvonalas hallgatói, kutatói utánpótlás biztosítása. Ezt már számos, az egyetem Kémiai Intézete és az itt működő „Szint+” Kiválósági Program által indított tudománynépszerűsítő tevékenység is segíti. Ide sorolható a nemrég lezajlott OTDK-hoz kapcsolódó, középiskolásokat célzó „Kémiás véleményvezér” pályázat, az ismert emberek bevonásával készült, fehérjetudományokat bemutató videók (Újítások a peptidkémiában, Tömegspektrometria magasfokon) vagy a Molecular Frontiers sorozat keretében hazánkba meghívott Nobel-díjas tudósok előadásai.

„A kémia kulcsszerepet játszik a társadalom számára fontos problémák kezelésében” – emlékeztet Perczel András akadémikus, az ELTE Szerves Kémiai Tanszék vezetője, a „Szint+” vezetője. – „Kémikus foglalkozik a vas- és acélipar, a gluténmentes diéta, de a nanorészecskék és az elektrokémiai rendszerek fejlesztésével, a szerves és a szervetlen szintézisek és gyógyszeripari eljárások környezetbarát megoldásának kidolgozásával is. Az ország egyik vezető kémiai képzőhelyeként mindent meg kívánunk tenni azért, hogy minél több fiatal érdeklődését keltsük fel ez iránt az izgalmas, fontos és szerteágazó XXI. századi tudomány iránt” – fogalmaz.

Az osztálytermekbe kerülő plakátok ősztől sok leendő kémikus kedvét hozhatják meg az egyetemi szintű tanulmányokhoz, vagy akár a tudományos karrierhez. Az ELTE továbbra is várja azon középiskolák jelentkezését, amelyek szívesen használnák az oktatásban a nagyméretű periódusos rendszert.