Laborátadás 2021-07-08

Szeretettel várjuk 2021. július 15-én csütörtökön 14.00 órától a HunProtExc és a Szint+ keretében felújított laborok ünnepi átadására.

Az átadón köszöntőt mond Kacskovics Imre Dékán és Szalai István Intézet igazgató, majd a laborok kutatási témáit "Poszter flash" és rövid előadások mutatják be.

Kezdő helyszín: ELTE TTK Északi épület V. emelet 504A labor, majd további laborok az északi és déli épületben.

Program


ELTErvezett fehérjék 2021-07-07

Elkészült az ELTErvezett fehérjék című kisfilmünk, ami bemutatja a Kémiai illetve Biológiai Intézet biotechnológiai laboratóriumában zajló gyártási folyamatokat és műszereket.


Periódusos rendszert ajándékoz a középiskoláknak az ELTE 2021-06-16

Az ELTE TTK Szerves Kémiai Tanszék kezdeményezésére az Eötvös Loránd Tudományegyetem 100 darab nagyméretű, vászonra nyomtatott periódusos rendszert ajándékoz a magyar középiskoláknak, amelyeket mintegy negyven fővárosi és hatvan vidéki intézmény osztálytermeiben helyeznek el június elejétől. A kezdeményezés célja a középszintű kémiaoktatás támogatása és a természettudományos kutatói karrier népszerűsítése.

Elte Trefort Kémia 007

Az impozáns, 120x160 cm-es nyomtatványon az elemek periódusos rendszerén kívül a magyar kémia és az ELTE több évszázados, sok ponton összefonódó történetének legnagyobb alakjai is megjelennek. Winterl Jakabtól, Than Károlytól és két Nobel-díjasunktól, Szent-Györgyi Alberttől, illetve az ELTE kémiai doktori iskolájának névadójától, Hevesy Györgytől rövid idézeteket is olvashatnak a diákok.

Az ELTE számára kulcsfontosságú a színvonalas hallgatói, kutatói utánpótlás biztosítása. Ezt már számos, az egyetem Kémiai Intézete és az itt működő „Szint+” Kiválósági Program által indított tudománynépszerűsítő tevékenység is segíti. Ide sorolható a nemrég lezajlott OTDK-hoz kapcsolódó, középiskolásokat célzó „Kémiás véleményvezér” pályázat, az ismert emberek bevonásával készült, fehérjetudományokat bemutató videók (Újítások a peptidkémiában, Tömegspektrometria magasfokon) vagy a Molecular Frontiers sorozat keretében hazánkba meghívott Nobel-díjas tudósok előadásai.

„A kémia kulcsszerepet játszik a társadalom számára fontos problémák kezelésében” – emlékeztet Perczel András akadémikus, az ELTE Szerves Kémiai Tanszék vezetője, a „Szint+” vezetője. – „Kémikus foglalkozik a vas- és acélipar, a gluténmentes diéta, de a nanorészecskék és az elektrokémiai rendszerek fejlesztésével, a szerves és a szervetlen szintézisek és gyógyszeripari eljárások környezetbarát megoldásának kidolgozásával is. Az ország egyik vezető kémiai képzőhelyeként mindent meg kívánunk tenni azért, hogy minél több fiatal érdeklődését keltsük fel ez iránt az izgalmas, fontos és szerteágazó XXI. századi tudomány iránt” – fogalmaz.

Az osztálytermekbe kerülő plakátok ősztől sok leendő kémikus kedvét hozhatják meg az egyetemi szintű tanulmányokhoz, vagy akár a tudományos karrierhez. Az ELTE továbbra is várja azon középiskolák jelentkezését, amelyek szívesen használnák az oktatásban a nagyméretű periódusos rendszert.


Szint+2 munkadélután Microsoft Teams-en 2021-04-06

2021. április 15. csütörtök 14.00 óra

Program


Szint+2 munkadélután Microsoft Teams-en 2021-03-05

2021. március 18. csütörtök 14.00 óra

Program


Álmodd meg a jövő molekuláit! 2021-02-26

https://www.youtube.com/watch?v=kKJ1_jYdzqg


Szint+2 munkadélután Microsoft Teams-en 2021-02-10

2021. február 18. csütörtök 14.00 óra

Program


Szint+2 munkadélután Microsoft Teams-en 2021-01-19

2021. január 21. csütörtök 14.00 óra

Program


Amyloid School - Budapest 2020-11-13

Ezúton szeretnénk meghívni az Amyloid School - Budapest online nemzetközi konferenciára, ami a VEKOP és a HKDI közös szervezésében valósul meg 2020. november 20-án pénteken 8.30 órától Teams-en.

Program


Szint+2 munkadélután Microsoft Teams-en 2020-11-13

2020. november 19. csütörtök 14.00 óra


Szint+2 munkadélután Microsoft Teams-en 2020-10-09

2020. október 15. csütörtök 14.00 óra


Szint+2 munkadélután Microsoft Teams-en 2020-09-15

2020. szeptember 17. csütörtök 14.00 óra


Szint+ munkadélután Microsoft Teams-en 2020-06-08

2020. június 18. csütörtök 14.00 óra


Újítások a peptidkémiában 2020-05-19

Napjainkban a polipeptid és fehérje-fragmens típusú makromolekulák szerepe egyre nő. Ezt felismerve igyekeztünk egy korszerű és kis költségű módszert fejleszteni, amely jó alternatíva lehet kutatók számára.

https://www.youtube.com/watch?v=1W1dgUoyHOA


Tömegspektrometria magasfokon 2020-05-19

Rendkívül értékes és ritka tömegspektrométerrel gazdagodott az ELTE Kémiai Intézete a Szint Plusz Kiválósági Program keretében. A világszinten egyedülálló műszer segítségével kutatóink minden eddiginél pontosabban tudják elvégezni többek között a gyógyszerhatóanyagok és a peptid- illetve fehérje típusú molekulák szerkezetvizsgálatát az új, Cornides István fizikusról elnevezett laboratóriumban.

https://www.youtube.com/watch?v=nlmk08UYUrQ


2. Szint+ konferencia Microsoft Teams-en 2020-04-20

2020. május 21. csütörtök 14.00 óra

Meghívott előadók:

Gáspári Zoltán (PPKE): Fejezetek a koronavírus szerkezeti biológiájából

Bár a 2019-nCoV/SARS-CoV2/COVID-19 vírus váratlanul került a molekuláris biológiai kutatások középpontjába, a hasonló vírusok tanulmányozása révén fertőzési mechanizmusának számos részlete ismert. Az új, meglepően gyorsan és folyamatosan születő új eredmények pedig rávilágítanak az új vírus egyedi vonásaira. Előadásomban a vírus sejtbe jutásának, fehérjetermelésének és sokszorozódásának néhány aspektusát tekintem át az elérhető fehérjeszerkezeti adatok segítségével.

Keserű György Miklós (TTK): Újrapozicionált gyógyszerek alkalmazási lehetőségei COVID-19 fertőzésben

A COVID-19 járvány európai és amerikai megjelenésével a megelőzés lehetőségeinek vizsgálata mellett (szociális távolságtartás, vakcináció) egyre sürgetőbb igény merül fel a már fertőzött betegek hatékony gyógyszeres terápiájára. A rendelkezésre álló rövid idő az új, innovatív terápiák gyors alkalmazására nyilvánvalóan nem elegendő, ezért a jelenleg alkalmazott kezelési protokollokban döntő többségében olyan, már ismert gyógyszereket használnak, amelyeket eredetileg más betegségek kezelésére fejlesztettek ki. Az előadás áttekintést ad a leggyakrabban használt lehetőségekről és az eddig szerzett tapasztalatokról.

Ábrányi-Balogh Péter (TTK): ChemLearning

A ChemLearning program keretében az ELTE, a BME és a TTK oktatói alakítottak egy munkacsoportot, amelynek célja, hogy az egyetemeken a szerves kémiai oktatást segítse. Célunk, hogy a tantermekben és az egyetemen kívül a modern technika eszközeit adhassuk az oktatók és a hallgatók kezébe egy szerves kémiai feladatbank segítségével, amelyet a Canvas és a Moodle e-learning rendszerek kezelnek.

Program


Szint+ munkadélután Microsoft Teams-en 2020-04-09

2020. április 16. csütörtök 14.00 óra


Szint+ munkadélután_MÓDOSUL 2020-03-05

2020. március 19. csütörtök 14.00 óra

Helyszín: Természettudományi Kutatóközpont, Nagyterem

Dékány Gyula: Mission: Impossible

Innovations Leading to Human Milk Oligosaccharides, Glycosphingolipids and Cancer Vaccines

Az előadás bemutatja egy maroknyi külföldön élő magyar kutató munkájához köthető tudományos és innovációs eredményeket. Az előadás szintén betekintést nyújt az alapkutatásból táplálkozó szintetikus innovációk kritikus jellemzőibe az által, hogy bevezeti a résztvevőket egy rendkívűl sikeres innováció részleteibe.


Szint+ munkadélután 2020-02-04

2020. február 20. csütörtök 14.00 óra

Helyszín: Természettudományi Kutatóközpont, Nagyterem

Szente Lajos: A korai megfigyelésektől a termékfejlesztésig: invenció és innováció a ciklodextrin technológiában

Absztrakt


1. SzintPlusz konferencia - meghívott előadók 2019-10-22

2019. december 7. szombat 9.00 óra

Helyszín: ELTE TTK 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a, Eötvös Terem

Greiner István (Richter): Áramlásos kémia, előnyök és hátrányok

Manapság az áramlásos kémia egyre népszerűbb téma a szintetikus kémiával foglalkozó szaklapokban. Ez különösen igaz azokra a cikkekre, amelyek a gyógyszeriparhoz, vagy egyéb szigorúan minőségbiztosított kémiai folyamatokhoz kapcsolódnak. Az előadás során ezen folyamatok különleges tulajdonságai és néhány példa is ismertetésre kerül, hogy a hallgatóság mélyebb betekintést nyerhessen az ezzel foglalkozó vegyész munkájába.

Volk Balázs (Egis): Méretnövelési kihívások a gyógyszerhatóanyag-fejlesztésben - Egis esettanulmányokon keresztül

A gyógyszerhatóanyagok gyártóeljárásának kifejlesztése laborszinttől a nagylaboron és középüzemen keresztül nagyüzemi sarzsméretig számos kémiai, technológiai, gépészeti és reakcióbiztonságossági kihívást rejt magában. Az előadás az Egis Gyógyszergyár Zrt. originális és generikus gyógyszerkutatási és -fejlesztési tevékenységéből mutat be néhány érdekes közelmúltbeli esettanulmányt, többek között az áramlásos kémia, a szén-szén keresztkapcsolások és a Diels-Alder reakciók témaköréből.

Kotschy András (Servier): A szintetikus kémia szerepe a gyógyszerkutatásban

A mai gyógyszerkutatási célpontok jelentős része kívül esik a hagyományos kismolekulák (MW<500) területén, ami a gyógyszerjelöltek szerkezeti komplexitásának növekedéséhez vezet. A szintetikus kémiai felfedező kutatás ezért elengedhetetlen előfeltétele a hatékony gyógyszerkutatásnak. Az előadás egy gyógyszerjelölt kifejlesztése kereteiben mutatja be ez az egymásra utaltságot.

Répási József (Soneas): Metatézis - egy Nobel díjas felfedezés útja a labortól az ipari felhasználásokig

A Soneas a XiMo Kft ipari partnereként 2014-tól kezdődően állít elő metatézis katalizátorokat illetve fejleszt metatézis reakciókon alapuló technológiákat gyógyszerhatóanyagok, agrochemikáliák valamint aroma és illatanyagok előállítására. A Soneas a világon elsőként valósította meg a Nobel díjas Prof. Schrock által kifejlesztett W és Mo alapú metatézis katalizátorok üzemi méretű szintézisét illetve végez ipari méretű szintéziseket ezeknek a katalizátoroknak a felhasználásával.

Puskás István (Cyclolab): Gyakorlatok három gyűrűre: szemelvények a módosított ciklodextrinek világából

A ciklodextrinek három legismertebb képviselője keményítőből enzimatikus konverzióval előállítható ciklikus oligoszacharid.Változatos szintézismódszerekkel e három ciklodextrinből többszáz tonnányi méretben előállított közönséges tisztítószer készíthető, de néhány különleges ciklodextrin-származékot az emberiség a Marsra, illetve a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökösre is küldött az élet esetleges nyomait kereső analitikai eszköz kritikus alkotórészeként. Célszerűen megtervezett ciklodextrin-származékokkal a mindennapok során elsősorban javított hatékonyságú gyógyszerkészítményekben találkozhatunk.

Tátrai Péter (Solvo): A gyógyszer nemcsak hat, de közlekedik is: a transzporterkutatás tanulságai a gyógyszerfejlesztés számára

Egy klinikai lead kiválasztása, majd optimalizálása során érthető módon -- az általános gyógyszerszerűség szempontjai mellett -- a célponton való szelektív hatás maximalizálása kapja a legnagyobb figyelmet. Ugyanakkor a drogmolekula szerkezete nemcsak a szer farmakodinámiáját, de a farmakokinetikáját, ezen belül a különböző drogtranszporter-fehérjékkel való kölcsönhatását is nagyban befolyásolja. Ígéretes gyógyszerjelöltek buknak el azon, ha a transzporterektől függő mozgásuk nem a kívánt módon alakul a biológiai határfelületeken, vagy ha más fontos gyógyszerek transzporter-mediálta közlekedését megzavarják. A Solvo világszinten úttörőként fejlesztette ki azokat az in vitro vizsgálatokat, amelyek a gyógyszer-transzporter kölcsönhatásokat megjósolva segítik az originális gyógyszerkutatást e csapdák elkerülésében.

Program