Bemutatkozás

A Szint+ kiválósági program közvetlen célja az ELTE TTK szintetikus kapacitásának fejlesztése és bővítése. A program közvetett célja a szintetikus munkákhoz kapcsolódó kollégák, műhelyek és közösségek megerősítése, összehangolása, szinergiájuk növelése azért, hogy hatékonyabbak lehessünk a kutatásban, eredményesebbek a fejlesztésben, fókuszáltak egyes innovációs területeken. 

Az elkövetkező években ezért
- a különböző szintetikus és társult szakterületek megerősítését, összekapcsolását és hálózatba szervezését,
- a versengő együttműködés gyakorlatának meghonosítását,
- a szakterületi szinergizmus katalízisét, valamint
- a már sikeres kutatók és műhelyeik együttműködésének elősegítését és anyagi támogatását tervezzük megvalósítani.

Kiválósági Program bemutatása


Eseményeink

Elmúlt

További elmúlt események

Híreink

Szint+ munkadélután 2020-02-04

2020. február 20. péntek 14.00 óra

Helyszín: Természettudományi Kutatóközpont, Nagyterem

Szente Lajos: A korai megfigyelésektől a termékfejlesztésig: invenció és innováció a ciklodextrin technológiában

Absztrakt


1. SzintPlusz konferencia - meghívott előadók 2019-10-22

2019. december 7. szombat 9.00 óra

Helyszín: ELTE TTK 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a, Eötvös Terem

Greiner István (Richter): Áramlásos kémia, előnyök és hátrányok

Manapság az áramlásos kémia egyre népszerűbb téma a szintetikus kémiával foglalkozó szaklapokban. Ez különösen igaz azokra a cikkekre, amelyek a gyógyszeriparhoz, vagy egyéb szigorúan minőségbiztosított kémiai folyamatokhoz kapcsolódnak. Az előadás során ezen folyamatok különleges tulajdonságai és néhány példa is ismertetésre kerül, hogy a hallgatóság mélyebb betekintést nyerhessen az ezzel foglalkozó vegyész munkájába.

Volk Balázs (Egis): Méretnövelési kihívások a gyógyszerhatóanyag-fejlesztésben - Egis esettanulmányokon keresztül

A gyógyszerhatóanyagok gyártóeljárásának kifejlesztése laborszinttől a nagylaboron és középüzemen keresztül nagyüzemi sarzsméretig számos kémiai, technológiai, gépészeti és reakcióbiztonságossági kihívást rejt magában. Az előadás az Egis Gyógyszergyár Zrt. originális és generikus gyógyszerkutatási és -fejlesztési tevékenységéből mutat be néhány érdekes közelmúltbeli esettanulmányt, többek között az áramlásos kémia, a szén-szén keresztkapcsolások és a Diels-Alder reakciók témaköréből.

Kotschy András (Servier): A szintetikus kémia szerepe a gyógyszerkutatásban

A mai gyógyszerkutatási célpontok jelentős része kívül esik a hagyományos kismolekulák (MW<500) területén, ami a gyógyszerjelöltek szerkezeti komplexitásának növekedéséhez vezet. A szintetikus kémiai felfedező kutatás ezért elengedhetetlen előfeltétele a hatékony gyógyszerkutatásnak. Az előadás egy gyógyszerjelölt kifejlesztése kereteiben mutatja be ez az egymásra utaltságot.

Répási József (Soneas): Metatézis - egy Nobel díjas felfedezés útja a labortól az ipari felhasználásokig

A Soneas a XiMo Kft ipari partnereként 2014-tól kezdődően állít elő metatézis katalizátorokat illetve fejleszt metatézis reakciókon alapuló technológiákat gyógyszerhatóanyagok, agrochemikáliák valamint aroma és illatanyagok előállítására. A Soneas a világon elsőként valósította meg a Nobel díjas Prof. Schrock által kifejlesztett W és Mo alapú metatézis katalizátorok üzemi méretű szintézisét illetve végez ipari méretű szintéziseket ezeknek a katalizátoroknak a felhasználásával.

Puskás István (Cyclolab): Gyakorlatok három gyűrűre: szemelvények a módosított ciklodextrinek világából

A ciklodextrinek három legismertebb képviselője keményítőből enzimatikus konverzióval előállítható ciklikus oligoszacharid.Változatos szintézismódszerekkel e három ciklodextrinből többszáz tonnányi méretben előállított közönséges tisztítószer készíthető, de néhány különleges ciklodextrin-származékot az emberiség a Marsra, illetve a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökösre is küldött az élet esetleges nyomait kereső analitikai eszköz kritikus alkotórészeként. Célszerűen megtervezett ciklodextrin-származékokkal a mindennapok során elsősorban javított hatékonyságú gyógyszerkészítményekben találkozhatunk.

Tátrai Péter (Solvo): A gyógyszer nemcsak hat, de közlekedik is: a transzporterkutatás tanulságai a gyógyszerfejlesztés számára

Egy klinikai lead kiválasztása, majd optimalizálása során érthető módon -- az általános gyógyszerszerűség szempontjai mellett -- a célponton való szelektív hatás maximalizálása kapja a legnagyobb figyelmet. Ugyanakkor a drogmolekula szerkezete nemcsak a szer farmakodinámiáját, de a farmakokinetikáját, ezen belül a különböző drogtranszporter-fehérjékkel való kölcsönhatását is nagyban befolyásolja. Ígéretes gyógyszerjelöltek buknak el azon, ha a transzporterektől függő mozgásuk nem a kívánt módon alakul a biológiai határfelületeken, vagy ha más fontos gyógyszerek transzporter-mediálta közlekedését megzavarják. A Solvo világszinten úttörőként fejlesztette ki azokat az in vitro vizsgálatokat, amelyek a gyógyszer-transzporter kölcsönhatásokat megjósolva segítik az originális gyógyszerkutatást e csapdák elkerülésében.

Program


Szent-Györgyi előadássorozat: Thomas J.J. Müller 2019-10-17

Thomas J.J. Müller: Diversity oriented one-pot synthesis of functional heterocycles - rapid strategies to novel dyes and kinase inhibitors

2019. október 17., MTA TTK

Thomas Muller Jav 20191017

Meghívó


Szent-Györgyi előadássorozat: Carsten Sachse 2019-10-16

Carsten Sachse: Structural basis of p62/SQSTM1 polymers by electron Cryo-Microscopy

2019. október 16., ELTE TTK 6.511

C.Sachse 20191016

Meghívó


SzintPlusz nyitórendezvény 2019-06-11

Pályázz és nyerj!

Csatlakozz a SzintPlusz Kiválósági Programhoz, válassz társat és izgalmas szintetikus kémiai és biológiai témát!
A Ti sikeretek a Mi büszkeségünk és az ELTE dicsősége!

SzintPlusz nyitórendezvény

2019. június 14. péntek

9.30 Köszöntő, rektori megnyitó: Dr Borhy László rektor
9.40 Kiválósági programok ismertetése: Dr Szalay Péter tudományos rektorhelyettes
9.50 Szintézis Plusz program áttekintése: Dr Perczel András tanszékvezető
10.10 Az első beruházásunk: Schlosser Gitta Ph.D.
10.30 Szünet
10.40 Kerekasztal beszélgetés
Pillérfelelősök: Csámpai Antal, Málnási-Csizmadia András, Mező Gábor, Perczel András

Helyszín: ELTE Eötvös terem
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a, 0.83-as terem

Program

Régebbi hírek