A fehérjék térszerkezetének megismerése a kölcsönhatás-mintázatok, mutációk hatása, katalízis hátterének felderítésével a fehérjeműködés és -funkció mélyebb megértését nyújtja. A szerkezetek nagy részét a fehérjekrisztallográfia: röntgendiffrakciós szerkezetvizsgálat szolgáltatja. A módszer szűk keresztmetszete a kristályosítható fehérjeformák és a méréshez szükséges fehérjekristályok előállítása. A kristályosítási nehézségekre több esetben megoldást jelentett a kristályosodási hajlam növelése kristályosodást elősegítő kölcsönhatások tervezett létrehozásával, ami történhetett a fehérjefelszín módosításával vagy kristályosító chaperonok alkalmazásával is. Ez utóbbiak jól kristályosodó fehérjék vagy fehérjemodulok a célfehérjével specifikus komplexben vagy kimérában. Együttműködésünk célja új kristályosító chaperon-rendszerek létrehozása és jellemzése. Specifikus fehérje/fehérje kölcsönhatás- és kiméra-alapú chaperon-jelölt rendszerek létrehozását is tervezzük, majd szisztematikusan vizsgáljuk, hogy hogyan változtatják meg különféle méretű és flexibilitású célfehérjék kristályosodási hajlamát. A kísérleteket a kristályformák mennyisége, szóróképesség és a kristálybeli és kontaktusok jósolhatósága szempontjából elemezve célunk a chaperon-rendszerek továbbfejlesztése és a fehérjék szélesebb körén alkalmazható kristályosító chaperonok kifejlesztése.

Harmat Veronika, Nyitray László

Eredmény_2020. május